Speciaal basisonderwijs
Het speciaal basisonderwijs is een speciale basisschool voor kinderen met een leerachterstand door gedragsproblemen of opvoedingsmoeilijkheden en voor kinderen die veel moeite hebben met leren. Op het speciaal basisonderwijs krijgt uw kind de standaard lesstof en is er meer tijd en aandacht voor uw kind.
Voor wie
Het speciaal basisonderwijs (sbo of sbao) is voor leerlingen met lichte problematiek waarvoor de reguliere basisschool geen ondersteuning kan geven. Het gaat dan om kinderen met opvoedings- en gedragsproblemen en kinderen die veel moeite hebben met leren.
Meer aandacht
Op een speciale basisschool is er meer tijd en aandacht voor uw kind. De groepen zijn kleiner: maximaal 16 leerlingen per klas. De klas is daardoor rustiger. Uw kind krijgt meer aandacht van de leerkracht en heeft minder last van prikkels. Bovendien is er binnen de school meer expertise aanwezig. Er zijn speciaal geschoolde medewerkers, zoals een oefentherapeut, speltherapeut of logopedist.
Het onderwijs
Het speciaal basisonderwijs valt onder de Wet op het primair onderwijs, net als reguliere basisscholen. Dat betekent dat uw kind dezelfde lesstof krijgt aangeboden. Uw kind heeft wel langer de tijd om zich de lesstof eigen te maken. Na het speciaal basisonderwijs stromen de meeste kinderen door naar een reguliere middelbare school.
Toelating
Niet ieder kind kan naar het speciaal basisonderwijs. Voor toelating is een toelaatbaarheidsverklaring nodig van het samenwerkingsverband. (PPO Rotterdam)